Netelroos & Hooikoorts, Symptomen & Behandeling

door Wim Rutteman op 19/08/2011

Netelroos

Netelroos noemen we ook wel galbulten. Urticaria is de wetenschappelijke naam en wordt ook veel gebruikt in publicaties op het internet. De symptomen worden meestal veroorzaakt door een allergische reactie van de huid. Het komt voor in alle leeftijdsgroepen en zowel bij mannen als vrouwen. De reden dat ik dit artikel heb geschreven is dat netelroos veel voorkomt en één van de symptomen van hooikoorts kan zijn. Dit is belangrijk omdat, wanneer dat in jouw situatie het geval is, je met de juiste aanpak van jouw hooikoorts tevens van jouw netelroos verlost bent.

Symptomen van Netelroos

Netelroos kun je herkennen aan de plotseling opkomende hevig jeukende lichtrode vlekken op jouw huid. Deze rode vlekken veranderen al snel in lichtgezwollen rode bultjes. De grootte van de bultjes kan flink variëren van enkele milimeters tot enkele centimeters. In het algemeen zijn de bultjes sterk begrensd, maar ze kunnen ook in elkaar overlopen. Het ziet er uit, alsof je in aanraking bent geweest met brandnetels.

De bultjes ontstaan door vochtophoping in de bovenste laag van de huid. Deze vochtophoping wordt oedeem genoemd. Het vocht uit de bultjes kan langzaam weglekken waardoor er lichtgetinte vlekken ontstaan. Een dergelijke vlek noemen we bladder, kwaddel of urtica. De symptomen kunnen zeer snel opkomen en bij acute netelroos ook na korte tijd (enkele uren tot enkele dagen) weer vanzelf verdwijnen. De verschijnselen kunnen overal op het lichaam voorkomen, snel verdwijnen en weer op een andere plek opnieuw ontstaan. Bij chronische netelroos duren de klachten langer dan 6 weken.

Soms raken ook de oogleden opgezwollen, we spreken dan van Angio Oedeem. Dit kan ook het geval zijn bij lippen, tong, tongslijmvlies, wangen, handen en voeten. Bij Angio Oedeem bevindt de vochtophoping zich dieper in de huid dan bij netelroos. In principe is het verder precies hetzelfde. Bij een dergelijke zwelling duurt het wel wat langer voor die weer geheel verdwenen is.

Een enkele vorm van netelroos kan gepaard gaan met ademhalingsproblemen, duizeligheid, flauwvallen, gewrichtspijn, hoofdpijn, koorts, koude rillingen, licht gevoel in het hoofd en misselijkheid.

Het spreekt vanzelf dat je in ernstige situaties en twijfelgevallen een arts raadpleegt.

Foto’s van Netelroos

Veel meer foto’s van netelroos zijn te vinden op de website van “Dermnet Skin Disease Atlas“. Deze uitgebreide collectie foto’s toont de verschijnselen van urticaria in verschillende stadia en op diverse plaatsen van het lichaam. Ze zijn jou behulpzaam bij het vaststellen of je inderdaad last hebt van netelroos.

Is Netelroos Besmettelijk?

Het is belangrijk om te weten dat netelroos niet besmettelijk is. Dit komt doordat het een allergische reactie is. De klachten krijg je doordat jouw immuunsysteem histamine afscheidt en niet door een virus, bacterie of schimmel die je kan overdragen op andere mensen. Het afscheiden van histamine gebeurt meestal naar aanleiding van een stof waar jouw immuunsysteem allergisch op reageert.

Oorzaken van Allergische Netelroos

 • contact met; chemicaliën, crèmes, dierlijke eiwitten, huisstofmijt, pollen van planten, speeksel en huidschilfers van dieren (katten en honden) en rubber,
 • geneesmiddelen; antibiotica, asperine, röntgencontrastmiddelen en pijnstillers,
 • infecties; acute en chronische infecties, bacterieën, griep – en verkoudheid, hepatitis B, paracieten, schimmels en virussen,
 • insectensteken en beten; bijen, luizen, mijten, muggen, wespen en vlooien,
 • voedingsmiddelen; chocolade, eieren, fruit, garnalen, melk, noten, schaaldieren, soja en vis,
 • voedingstoevoegingen; conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers.

Oorzaken van Fysiche Netelroos

 • druk op de huid; bij langdurige druk op de huid, bijvoorbeeld door strak zittende kleding, vasthouden van gereedschap, harde zitting, etc,
 • koude; bijvoorbeeld bij regen, wind, zwemmen,
 • trilling (vibrato angio oedeem); bij langdurige blootstelling aan trillingen,
 • warmte (cholinergische urticaria); bij plotselinge stijging van de lichaamstemperatuur, bijvoorbeeld na zware inspanning, een heet bad, sauna, eten van sterke specerijen,
 • water (aquagene urticaria); bij contact met water,
 • wrijven of strijken over de huid (urticaria factitia),
 • zonlicht (urticaria solaris); ook bij kunstlicht mogelijk.

Oorzaken van Psychische Netelroos

 • stress (adrenerge urticuria); bij emotionele stress

Netelroos en Hooikoorts

Zoals  in het begin van dit artikel al vermeld kan netelroos één van de symptomen van hooikoorts zijn. Bij beide speelt histamine een belangrijke rol. Deze stof wordt opgewekt door het immuunsysteem en veroorzaakt jouw klachten.

Behandeling van Netelroos

De behandeling van netelroos komt overeen met de behandeling van hooikoorts. Je zoekt uit, al of niet samen met jouw arts, waardoor jouw klachten ontstaan. In veel gevallen is dit makkelijker dan je denkt. Jij weet zelf als de beste welke omstandigheden voorafgaan aan of samenvallen met jouw klachten. Jouw arts kan deze informatie alleen via jou te weten komen. Jij weet of je elke keer dat je galbulten krijgt vooraf bent blootgesteld aan plotselinge stijging van jouw lichaamstemperatuur. Jij weet of je gelijktijdig met jouw netelroos last hebt van de symptomen van hooikoorts. Het is dan vaak een kwestie van afstrepen.  Je kunt de oorzaken in dit artikel als checklist gebruiken.

Heb je eenmaal uitgezocht wat de oorzaak is van jouw allergische reactie, dan is het vermijden van de bijbehorende omstandigheden een logische stap. Gaat jouw netelroos gepaard met hooikoorts, dan heb je veel aan mijn 101 Tips voor Hooikoorts. Mocht je deze tips nog niet hebben, dan kun je ze gratis krijgen door in te schrijven op mijn nieuwsbrieven.

Een andere logische stap is dat je de symptomen door medicijnen gaat bestrijden, raadpleeg hiervoor jouw arts of apotheker. Denk hierbij aan antihistaminica of corticosteroïden. De jeuk van netelroos kun je ook verminderen met huismiddelen zoals mentholpoeder en het vermijden van stress, alcohol en warmte.

De meest logische stap en op termijn enig juiste stap is dat je de werkelijke oorzaken aanpakt. Wanneer je bijvoorbeeld netelroos hebt als gevolg van hooikoorts dan is mijn advies van jouw hooikoorts te genezen. De netelroos verdwijnt dan vanzelf. Volgens de meeste publicaties is het onmogelijk om van hooikoorts te genezen, maar daar ben ik het volstrekt mee oneens. Het is wel zo dat de complexiteit een belangrijke rol speelt. Ingeval van een enkelvoudige allergie is genezing makkelijker te realiseren dan ingeval je allergisch bent voor meerdere stoffen tegelijk. Wil je meer weten over jouw mogelijkheid tot genezing, schrijf je dan nu in op mijn nieuwsbrief.

Ik Schrijf Me Nu In Voor De Nieuwsbrieven

Laat een reactie achter

Previous post: